Class-10th
Important question and Answer
Chapter-1(History)
The Rise Of Nationalism In Europe
Very short answer type questions
1-Which country became full-fledged territorial state in Europe in the year 1789?
Ans-France
2-When was the FIrst clear expression of nationalism noticed in Europe?
Ans-1789
3-Which one language written and spoken in Paris and further accepted as common language of that nation?
Ans-French
4-Which newly designed Flag was chosen to replace the formal flag'Royel standard' in France?
Ans-Tricolour
5-Which reforms made the whole system in France more rational and efficient?
Ans-Administrative reform
6-Which region is ruled over by 'The habsburg Empire'?
Ans-Austria-Hungary
7-Which language was spoken for purposes of diplomacy in Mid 18th century in Europe?
Ans-French
8-What was the main feature of the pattern of land holding prevailing in the Eastern and Central Europe?
Ans-Vast estates
9-Which revolutions is called as the first expression of 'Nationalism'?
Ans-French Revolution
10-Where was the first upheaval took place in July,1830?
Ans-France
11-To which country did the artist Frederic Sorrieu belong?
Ans-Frederic Sorrieu belonged to France.
12-Name the French artist who prepared a series of four prints visualising his dream of a new world.
Ans-The French artist Frederic Sorrieu prepared a series of four prints visulaising his dream of a new world.
13-Name the painting prepared by Frederic Sorrieu in 1848.
Ans-In 1848,Frederic Sorieu prepared a series of four prints visualing his dream of a new World.
14-What was the Main aim of the french Revolutionaries?
Ans-The main aim of the French Revolutionaries was to liberate the people of France and also the people of Europe from depotism and establish nation-state under common people's rule.
15-Which type of government was functioning in France before the revolution of 1789?
Ans-The Monarchial type of Government was functioning in France before the revolution of 1789.
16-When was france declared as Republic?
Ans-On 21st September,1792,the newly elected assembly abolished the monarchy and declared France As a republic.
17-When did Napolean invade Italy?
Ans-In 1797,Napolean invaded Italy.
.
18-Who implemented the Civil Code of 1804 in France?
Ans-Napolean Bonaparte Implemented the civil code of 1804 in France.
19-Who hosted the Congress at Vienna in 1815?
Ans-The Congress at Vienna in 1815 was hosted by the Austrain Chancellor Duke Metternich.
20-Explain the aim to form Zolleverien,a Customs Union,In 1834 in Germany?
Ans-The Aim to Form Customs Union or zolleverin in 1834 in Germany was to strength nationalism among its member states.
Fill in the Blanks
1-The Treaty Of Vienna was signed in_______.
2-_________destroyed democracy in France.
2-_________destroyed democracy in France.
3-Victor Emmanuel II was Proclaimed king of United Italy in_______.
4-______country had been part of the Ottoman Empire since the 15th century.
Answers
a.1815
b.Napolean Bonaporte
c.1861
d.Grecce
Correct and rewrite
1-The monarchialmonarchial type of government was functioning in Italy before the revolution of 1792.
Ans-The type of government was functioning in France before the revolution of 1789.
2-Italy was Forcibly incorported into the United Kingdom Of Britain in 1801.
Ans-Ireland Was forcilby incorported into the United Kingdom of Britain in 1801.
3-On 18th January,1871,Chief Minister Victor Emmanuel II proclaimed the new German Empire Headed by Kaiser William I Of Prussia.
Ans-On 18th January,1871,chief minister Ottovon Bismarck Procalimed the New German Empire headed by Kaiser William I of Prussia.
Short answers type Questions
1-How did nationlism and idea of the nation-state Emerge?
Ans-Nationalism and the idea of the nation state emerged within the culturally and regionally diverse Groups of Europe.Due to industrialisation and transformation of society,there emerged a middle-class consisting of businessmen,working professionals,industrialists,laboureres and working class people.
Out of these,the educated middle-class people thought of uniting the culturally compatible sections of people in Europe by abolishing the Privileges enjoyed by the aristocracy.This led to nationalism and emergence of idea of nation-state.
2-Why did Frederic Sorrieu present Utopian vision in his prints in his prints in 1848?Explain one reason.
Ans-Frederic Sorrieu presented Utopian vision in his prints in 1848 because of his dream of a world made up of'"democractic and social republics".He prepared a series of four prints visualising his dream.In one of the print it showed that people of all ages of Europe and America marched in a long train and offered homage to the statue of Liberty.France with his tricolour Flag reached the statue.
3-What was the Zolleverin?What were its wider implications?
Ans-Zollverein was a custom union.In 1834,a customs union or zolleverein was formed at the initiative of Prussia.It was joined by most of the German states.
The aim of Zolleverin was to bind the Germans economically into a nation.The Union abolished the tariff barriers and reduced the number of currencies from over thirty to only two.
It helped to awaken and raise national sentiments through a fusion of indiviual and provincial intersts.The German people realised that a free economic system was the only means to engender national feeling.
4-Describe the role of Ottovon Bismarck in the making of Germany?
Ans-Role Of Bismarck in the significance of Germany were-
1)Under Bismarck's command Prussia took the leadership of the movement for national unification.
2)Ottovon Bismarck was the chief architect of the process of unification which was carried with the help of Prussian army and bureaucracy.
3)On 18th January 1871,Prussian ministers including the Chief Ottovon Bismarck gathered in the Unheated Hall of Mirrors in the Royel palace of Varsailles to proclaim the new German Empire headed by Kaiser William I of Prussia.
5-How had Napoleanic Code exported to the regions under french control?Explain with Examples?
Ans-The Napoleanic Code which was also known as the civil code of 1804 was exported tot he regions under the French control in the following ways-
- In the Dutch Republic,In Switzerland,In Italy and Germany Napolean simplified administrative divisions,abolished the feudal system and freed peasents from serfdom and manorial dues.
- In the towns,guild restriction were removed.Transport and communication systems were improved.
- The Napoleanic code introduced uniform laws,standardlised weights and measures,common national currency.These were helpful for peasents,artisans,workers,businessman and small scale producers.They enjoyed a new found freedom.These laws facilitated the movement and exchange of goods and capital from one region to another.
Ans-Britain became a nation-states in the following ways
- Before the 18th century,there were different ethnic identites with its own culture and politics viz English,Welsh,Scot and Irish.As the English,nations grew in welath and power,its influences over other Island nation also increased.
- The English Parliament had taken the power from the monarchy in 1688.It became an instrument in building the nation-state of Britain,with England as its centre.
0 Comments